נמצניה
נמצניה
דיני משפחה ירושות וצוואות
הסכמים בדיני משפחה
הסכמים הם חלק חשוב בעולם דיני המשפחה. המטרה של הסכמים היא לפתור מחלוקות, לייצר ודאות ולמנוע מחלוקות בעתיד, אשר עשויות להתעורר בנושאים שונים, כגון: רכוש, תשלומים, מוניטין וזכויות שונות.
הסכם בין צדדים שכתוב בצורה ברורה, מפורשת ומפורטת, ישרת לרוב את שני הצדדים בצורה טובה ואופטימלית, בוודאי ביחס לאפשרות האחרת שהיא ניהול הליך משפטי, שגוזל זמן רב, מוביל להוצאות כספיות משמעותיות, ותוצאתו לא ידועה מראש.
אז בין אם אתם עומדים להינשא ובין אם אתם בסוף דרככם המשותפת ומתכוונים להתגרש, או אם יש עניין משפחתי מהותי אחר בחייכם, שמצריך חשיבה משפטית, מומלץ להכיר סוגי הסכמים שונים, על דקויותיהם ויתרונותיהם.
לפניכם מספר הסכמים בולטים בדיני משפחה:
הסכם ממון הוא הסכם בכתב שנערך בין בני זוג, שבו מוסדרים היחסים הרכושניים ביניהם בהתאם לרצונותיהם והעדפותיהם. ההסכם צופה פני עתיד, והוא קובע כיצד יחולק הרכוש בין בני הזוג במועד פקיעת הנישואין, כלומר: במקרה של גירושין או מות אחד הצדדים. ההסכם מסדיר את חלוקת הרכוש והזכויות והחובות שבני הזוג צברו לפני הנישואין וגם אלו שיצברו במהלך הנישואין. בני הזוג יכולים לקבוע בהסכם הממון איזה רכוש הוא משותף וכיצד יחולק במקרה של גירושין וכן איזה רכוש הוא נפרד ויישאר בבעלותו הבלעדית של צד אחד.
חשוב להדגיש, כי הסכם ממון ניתן לערוך טרום הנישואין או אחרי הנישואין. כדי לתת תוקף להסכם הממון, יש לאשר אותו בפני ביהמ"ש לענייני משפחה או בפני בית הדין הרבני (כאשר מדובר בבני זוג יהודים). אם עורכים הסכם טרום נישואין, אפשר לאשר אותו גם בפני רושם נישואין או נוטריון.
מטרת עריכת הסכם ממון בין בני זוג היא למנוע מצב שבעת משבר, יתגלעו מחלוקות כספיות ואחרות, והסכסוך יגיע לפתחו של בית המשפט.
הסכם ממון חל על כל סוג רכוש – הן על רכוש מוחשי והן על רכוש לא מוחשי.
בהסכם ממון אין לכלול עניינים הקשורים למזונות או למשמורת הילדים.
לכל זוג מומלץ לערוך הסכם ממון, ואולם במקרים מסוימים החשיבות של הסכם ממון גדלה פי כמה וכמה.
כך למשל, לזוגות שנמצאים בפרק ב' מומלץ מאוד לחתום על הסכם ממון. לרוב מדובר באנשים שצברו רכוש בחייהם, ובאמצעות הסכם הממון הם יוכלו להגן עליהם במקרה של סיום הקשר הזוגי. מעבר לכך, כאשר לבני הזוג יש ילדים מנישואין קודמים, ייתכן שבמקרה שאחד מבני הזוג ימות או כאשר בני הזוג יתגרשו, הילדים ידרשו חלק שווה בנכסי בן הזוג השני. באמצעות ההסכם, ניתן יהיה להגן על הנכסים.
עורך דין המתמחה בדיני משפחה, יוכל לסייע לכם בעריכת הסכם ממון, שמתאים לרצונותיכם ולצרכים הספציפיים שלכם.
הסכם גירושין הוא הסכם שנערך בין בני זוג, כאשר מטרתו היא להסדיר את כל הנושאים שעולים מעצם הגירושין. לצדדים יש אפשרות להעלות בהסכם את הנושאים שהם מעוניינים להסדיר, כגון: חלוקת רכוש, משמורת וזמני שהות ומזונות.
הסכם גירושין, במיוחד אם נערך בסיוע עורך דין שעוסק בדיני משפחה, מייעל ומזרז את ניהול הליך הגירושין.
מומלץ כי הסכם הגירושין יתייחס לסוגיות הבאות:
- חלוקת רכוש – בהסכם הגירושין בני הזוג יסדירו את חלוקת הרכוש שנצבר במהלך חייהם ויגדירו מהם פרטי הרכוש שנצברו ובאיזה אופן יחולקו. כמו כן, תהיה התייחסות לדירת המגורים וכן לחשבונות בנק, חסכונות, נכסי קריירה ומוניטין.
- משמורת וזמני שהות – סעיף זה רלוונטי כאשר לבני הזוג יש ילדים שהם קטינים. בהסכם ייקבע אצל מי יתגוררו הילדים, מה יהיו הזכויות של ההורה הלא משמורן, או – האם ההסדר יהיה הסדר של משמורת משותפת.
- מזונות ילדים – בסעיף זה בני הזוג יקבעו מהו סכום מזונות הילדים הקבוע שישולם, מהו מועד התשלום וכיצד יתבצע התשלום. כמו כן בני הזוג יקבעו בהסכם את ההוצאות החריגות, וחלוקת התשלום בגינן (למשל: חוגים, טיפולים פסיכולוגיים, טיפולים אורתודנטים ועוד).
- סידור גט – בהסכם הגירושין, בני הזוג יציינו את הסכמתם המשותפת להתגרש, והתחייבותם לפנות לבית הדין הרבני באזור מגוריהם לצורך הסדרת הגט.
את הסכם הגירושין יש לאשר בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, אשר יעניקו לו תוקף של פסק דין.
לעתים, כשיחסי בני הזוג נקלעים למשבר והם מתכוונים להתגרש, הם מנסים למצוא פתרון בדמות "הסכם שלום בית ולחילופין גירושין".
הסכם שלום בית ולחילופין גירושין הוא הסכם שכולל שני חלקים. החלק הראשון מתייחס לשלום בית, וכולל את הסכמות בני הזוג לשיקום הזוגיות ביניהם.
החלק השני מתייחס להסכמות בני הזוג במקרה ששלום הבית ייכשל/לא יעלה יפה, והם יחליטו להתגרש.
החלק השני הוא למעשה הסכם גירושין, אותו יש לאשר בבית משפט כדי לתת לו תוקף משפטי.
פנייה להליך גישור מתאימה לבני זוג שיכולים לתקשר אחד עם השני בצורה טובה ומכבדת, ואשר מעוניינים לפתור את הסכסוך בצורה נעימה ויעילה שתתאים גם לשניהם, והעיקר לילדיהם מבלי להתנצח בבתי המשפט.
הליך גישור זול יותר מאשר ניהול מאבקים בבתי המשפט ואף קצר יותר.
את המגשר שיבצע את הליך הגישור בין בני הזוג הם אלו שבוחרים. לכן, חשוב לבחור במגשר שתהיה לכם כימיה איתו. הליך הגישור מתבצע באווירה רגועה ונינוחה, והמגשר נפגש עם כל צד בנפרד וגם עם שני הצדדים ביחד.
השיחות שנערכות עם המגשר מובילות להסכמות, שבסופו דבר יהוו את הסכם הגישור.
בהליך גישור הצדדים מפרטים מהם רצונותיהם, צרכיהם כמו גם האילוצים שלהם, וההסכמות שמתגבשות הן אלו אשר מקובלות על שניהם. זאת, בשונה מניהול הליך הגירושין בבית המשפט, שבו, בהעדר הסכמה, בית המשפט יכריע בסופו של דבר לטובת צד אחד.
גישור בגירושין מאפשר לבני הזוג רמת ודאות גבוהה ביחס להמשך היחסים ביניהם – כולל החובות והזכויות של כל אחד מהם.
הנושאים העיקריים שיכללו בהסכם הגישור הם, למעשה, הנושאים שנכללים בהסכם גירושין, כפי שפורט מעלה, בין היתר: משמורת ילדים וזמני שהיה, הוצאות רפואיות, חינוך הילדים, חלוקת רכוש ועוד.
קביעת הסדר משמורת ילדים היא חלק חשוב מאוד בהסכם. בני הזוג יכולים להחליט ביניהם האם לאחד ההורים תהיה משמורת מלאה על הילדים, וההורה האחר יקבל זמני שהות או שההסדר יהיה הסדר של משמורת משותפת, הסדר שהפך להיות מקובל בימינו.
בהתאם לכך, תהיה גם השפעה על קביעת מזונות הילדים, שכן אם ההורים יחלקו ביניהם משמורת משותפת, שיעור המזונות שהאב ישלם לאם, יפחת. במסגרת ההסכם, בני הזוג יגיעו ביניהם להסכמה לגבי גובה תשלום המזונות.
ככל שההסכם יהיה מפורט יותר, ביחס לילדים ולגבי שאר הנושאים, האפשרות לסכסוך בעתיד – תקטן. חשוב לציין, שלכל משפחה הצרכים שלה, והליך גישור יכול לתת מענה מדויק וספציפי לכל נושא שעולה על הפרק.
לאחר חתימת הצדדים על ההסכם, ניתן להביאו לאישור בית המשפט לענייני משפחה כדי שיקבל תוקף של פסק דין.
הסכם חיים משותפים הוא הסכם שנערך בין בני זוג שחיים כידועים בציבור. ההסכם מסדיר את חלוקת הרכוש ביניהם במקרה של פרידה וסיום הקשר הזוגי.
הסכם חיים משותפים הוא הסכם רחב יותר מהסכם ממון, ובנוסף לנושאי הרכוש, ניתן לכלול בו גם הסכמות בנוגע לנושאים נוספים הקשורים לחיים המשותפים.
הסכם לחיים משותפים מתאים לבני זוג לא נשואים, אשר חיים כידועים בציבור, ובכלל זה בני זוג חד מיניים. לבני זוג חד-מיניים מומלץ להתייחס בהסכם להוראות מיוחדות שנוגעות להורות משותפת.
הסכם חיים משותפים צריך להיערך בכתב, ושני הצדדים צריכים לחתום עליו. אין חובה לאשר את ההסכם, אך כדי לחזק את מעמדו המשפטי – מומלץ לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה או אצל נוטריון.
לאחר אישור ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה, הוא יקבל תוקף של פסק דין, וניתן יהיה לביצוע בהוצאה לפועל.
הורות משותפת רלוונטית למי שמעוניין להיות הורה ולהביא ילד לעולם עם אחר, אך לא בהכרח נמצא בזוגיות. הורות משותפת מתאימה להטרוסקסואליים וגם לחד מיניים.
הסכם הורות משותפת מסדיר את מערכת היחסים בין הצדדים, כאשר טובת הילד שייוולד במרכז. בהסכם יפורטו תנאי ההורות שהצדדים מסכימים עליהם, ותהיה התייחסות לתשלום מזונות, משמורת וזמני שהות, מגורים, חינוך ועוד.
ניסוח הסכם ברור ומפורט ימנע מחלוקות עתידיות.
מומלץ לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה כדי לתת לו תוקף של פסק דין. בית המשפט יאשר את ההסכם לאחר שנוכח כי הוא עולה בקנה אחד עם טובת הילד.
לעתים הורים נותנים לידיהם הלוואות כדי שיוכלו לקנות דירה, רכב או נכס אחר בעל משמעות. המטרה היא לסייע להם, מתוך מחשבה והבנה כי ההלוואה שנתנו, תוחזר להם ביום מן הימים. עם זאת, לפעמים ההורים עלולים למצוא את עצמם במצב שבו ילדיהם מסרבים להחזיר להם את הכסף שנתנו כהלוואה, והסכסוך עלול להגיע לבית המשפט אשר יסווג את הכספים שניתנו כמתנה ולא כהלוואה. על כן, כדי למנוע מצב כזה, וכאשר ההורים נותנים כסף לילדים כהלוואה ולא כמתנה, מומלץ לערוך מראש הסכם.
הסכם הלוואה בין הורים לילדים יבהיר את הדברים, ויכלול את סכום ההלוואה, מועד ההחזר שלה, אמצעי ההחזרה, הגבלות שיחולו על מקבל ההלוואה ועוד.
במקרה שלילדים יש גם בני זוג, ההסכם ייערך גם מולם.
להסכמי הלוואה יש השפעה רבה על התא המשפחתי המורחב, ולכן חשוב לקבל ייעוץ משפטי מקצועי לפני מתן ההלוואה.
עו"ד אירנה אייזנברג מאמינה בפתרון הסכסוך בדרכי שלום ובאמצעות הסכמים. היא בעלת ניסיון רב בניסוח הסכמים, ותשמח לעמוד לרשותכם בניסוח הסכמי גירושין, הסכמי גישור, הסכמי ממון, הסכמי הורות, הסכמים לחיים משותפים וכל הסכם רלוונטי אחר בתחום דיני המשפחה.